Ett riktigt arbete?

Ibland tar vi  konst och kultur givet, den finns där utan att vi behöver bry oss. Konst är inte viktig det är något som man kan sysselsätta sig när man gjort ett riktigt dagsverk, alltså när man böjt, bänt, hamrat, skruvat, sågat, nitat, lyft, hängt på, tagit loss och snackat skit på fikarasten. Konst håller man på med efter arbetet, på sin fritid! Det är många saker som är viktigare än konst och kultur till exempel äta, dricka, fotboll, ishockey, trav och mycket mer som hör livet till.

Det finns också politiker i Sverige som tycker konst är så oviktigt att vi bör sluta köpa in konstverk till offentliga lokaler eftersom de tycker att det redan finns tillräckligt med konstverk i kommunernas ägo. Politiker som resonerar på detta vis är inte intresserade att bygga utan de vill rasera! De har inte ens knäckt koden att förstå att samhällets fundament vilar på en kreativ grund där konst och kultur är en av stötestenarna bland många andra. Ett vitalt kulturellt samhälle bygger också upp grunden till ett bra fotbollslag, allt hänger ihop. Det går inte ställa mänskliga byggstenar emot varandra. Individer med extrema åsikter kan göra den tolkningen där man i sin ideologi ställer saker emot varandra, det ingår liksom i den egna övertygelsen.

Om vi ska bygga upp något nytt, en ny stad hur gör vi då? Vi kan så en gräsmatta som är hundra gånger hundra meter och snart ser vi vad folk går. Det blir snabbt spår i gräset och därefter kan vi gräva upp och lägga asfalt. Det gav människorna själva en möjlighet att skapa innehåll, sedan bygger vi och förenklar för nya möjligheter. Nu går det att cykla, åka inlines vilket skapa ännu mer potential  att utvecklas ihop med lek och picknick gräset. Idén är inte ny men jag har en känsla att den används väldigt sällan.

Ska vi bygga på känsla och i mindre format, alla storbyggen hamnar tio till tjugo år efter sig. Goda idéer då är kanske gamla idéer idag? Inte alltid, men ofta!

Kanske är det inte hela världen om alla inte böjer, hamra, sågar, gräver, slipar hela tiden. Det är bra att vi gör olika saker i vår profession, vi skapar en större mångfald av idéer det är viktigt, det är livet!

vägmärke

Ett arbete bland alla andra.

Annonser